Degradatie dreigt voor basketbalclub BBC Grembergen. Niet door mindere sportieve prestaties, integendeel. Wel door slechte accommodatie. De club wijst het Dendermondse stadsbestuur met de vinger. “We zijn het wachten op een degelijke infrastructuur meer dan beu”, klinkt het. “De slechte sporthal is nefast voor onze club.”

De brief van Basketbal Vlaanderen aan de Grembergse club is duidelijk: het terrein in de sporthal van de Grembergse gemeenteschool is te klein om er competitie te spelen. De federatie liet al eenmalig een uitzondering toe, op voorwaarde dat er een oplossing op korte termijn kon komen. Omdat die er nog altijd niet is, windt de federatie er geen doekjes meer om: zonder geschikt terrein moet BBC Grembergen verplicht degraderen naar de laagste provinciale afdeling.

Het bericht is een flinke domper op de werking van de BBC Grembergen, zowat de sterkst groeiende club in Dendermonde. De basketters zijn kwaad op het stadsbestuur. “We zijn het wachten meer dan beu”, zegt secretaris Nicolas Van Damme. “Al jaren belooft de stad een oplossing voor de sporthal aan de Scheldedreef, met renovatie of nieuwbouw. Er komt alleen niets van in huis. Met alle gevolgen van dien voor onze werking.”

Sporthal in slechte staat

Trainen doen de Grembergse basketters in de sportzaal van gemeenteschool ’t Kraaiennest aan de Rootjensweg en de stedelijke sporthal aan de Scheldedreef. Competitiewedstrijden vinden in het Kraaiennest plaats. “Wedstrijden spelen aan de Scheldedreef kan zeker niet”, zegt Van Damme. “De sportvloer daar bestaat uit puur beton en levert constant blessures op bij spelers. Bovendien komt er om de haverklap water omhoog uit de vloer, door vochtproblemen. Om nog te zwijgen over de slechte staat waarin hij verkeert.”

Het zit de basketters erg hoog. “Dat je als stadsbestuur zoiets durft verhuren aan verenigingen, tart elke verbeelding”, zegt bestuurslid Roy Coppieters. “Zelfs kleinere gemeenten, zoals Berlare, doen beter qua sportinfrastructuur. We zijn echt in paniek door de dreigende degradatie, zeker na de promotie van vorig seizoen en een mogelijke volgende promotie van beide seniorenploegen. Een degradatie zou het harde werk van spelers, coaches en een grote groep vrijwilligers teniet doen. We willen dolgraag onze sportieve ambities voort zetten, maar dat kan niet in een sporthal zoals die aan de Scheldedreef. En de stad heeft blijkbaar geen haast om daar iets aan te verhelpen.”

Nieuwbouw of renoveren

Schepen van Openbare Gebouwen, Leen Dierick (CD&V) wil met de club samenzitten. “We willen wel degelijk investeren in de sporthal in Grembergen”, zegt ze. “We zaten al met diverse firma’s rond de tafel om de vloer te herstellen, maar geen enkele kan ons garanderen dat ze de vloer kunnen herstellen zonder dat er weer een vochtprobleem opduikt. Een totaalaanpak dringt zich dus op: nieuwbouw of renoveren. Maar omdat deze sporthal er niet conform de bouwvergunning staat, is eerst een verkavelingswijziging nodig. We bekijken nu hoe we zo snel mogelijk kunnen investeren.”

“We zitten echter ook met een personeelstekort op onze dienst gebouwen, zodat dossiers vertraging oplopen. Het dossier loopt dus, maar heeft tijd nodig”, aldus de schepen.

 

Bekijk hier het volledige artikel uit Het Laatste Nieuws.

< Terug naar overzicht Nieuws